Scentak Wadköping

 
 

Projekt: Ombyggnation av scen och scentak på utomhusteatern i Wadköping

Plats: Wadköping, Örebro

Beställare: Örebro kommun

Entreprenadtyp: Delad totalentreprenad

Byggtid: december 2025-april 2025

Sedan i december har vi arbetat med att bygga om scenen och scentaket till utomhusteatern inne på Spelgården i Wadköping. Arbetet inleddes med att vi rev den befintliga scenen och gjöt nya pålade fundament. En ny scen har byggts med kärnfurutrall.

Tidigare hade man bara en uppspänd duk över scenen som skydd mot väder och vind, men nu har ett ordentligt tak kommit upp i dess ställe. En stålkonstruktion med takstolar av kertobalkar står nu redo att ta emot Wadköpings teaterpublik.

 
 

En speciell detalj i detta projekt är plåten längs takkanten som böjts för att följa den rundade formen på taket.

 

Kertobalkar är gjorda av laminerat fanervirke och skapas genom att man limmar ihop flera lager av tunna träfaner som sedan komprimeras och limmas under hög värme och tryck. Kertobalkar är i och med sin motståndskraft mot vridning och böjning ett bra val i fuktiga eller blöta miljöer.

Ovanpå scenen ska det bli ett sedumtak.

 
 

På undersidan av det 90 kvadratmeter stora taket ska det bli så kallat ”sticketak”, även känt som spåntak. Det här är en teknik som började användas på 1800-talet och hade då en praktisk funktion i och med sin tätande effekt när spånorna läggs i lager. På Wadköpings tak används tekniken enbart av dekorativa skäl.

 
 

Vi har gjort en speciell form klädd med presenning för att kunna blötlägga spånorna.

– De behöver ligga i vatten i minst ett dygn innan man sätter upp dem. När de är torra är de lite böjda och kan inte monteras på rätt sätt. Man behöver trycka till dem så att de blir helt raka, och därför behöver de blötläggas först, förklarar projektledaren Morgan Ekegren.

 
 

Spånorna till sticketaket kommer från en lokal leverantör i Vretstorp med specialkunskap om just denna produkt.

– Det är inte bara att göra de här spånorna. Först behöver man leta på rätt träd. Det behöver vara minst 90 år för att vara rätt virke. Ett snabbväxande träd funkar inte: man behöver ha täta årsringar. Sedan måste man ta in och bearbeta virket medan det är färskt.

 
 
 
Pia GyllinKommentera